ana10_2013

Predstavitev Ane Desetnice

Korajza_NejcKetis_IMG_3591

ANA DESETNICA 2013

mednarodni festival uličnega gledališča

IZOLA: četrtek, 27. 6., in sreda, 10. 7. 2013

SEŽANA: petek, 28. 6. 2013

MARIBOR: od 30. 6. do 4. 7. 2013

LJUBLJANA: od 3. 7. do 6. 7. 2013

NOVA GORICA: 29. 6., 3. 7., 5. 7. in 9. 7. 2013

RUŠE: sobota 29. 6. 2013

KAMNIK: petek, 5. 7., sobota 6. 7., in petek 12. 7. 2013

ŠOŠTANJ: sreda, 3. 7. 2013

KRANJ: sobota, 6. 7. in četrtek, 11. 7. 2013

Leto je naokoli in pred vrati je znova mednarodni festival uličnega gledališča ANA DESETNICA. Od Izole pa vse do Maribora se bodo letos sprehajali ulični gledališčniki, kot je sedaj že v navadi, bodo zavzeli vse kotičke Slovenije. Prva postaja bo kot rečeno 27. junija v Izoli,  sprehod pa se bo zaključil 12. julija v Kamniku. V vsakem mestu se bo Ana Desetnica predstavila z drugačno podobo. Z lokalnim pridihom tamkajšnjih ulic in trgov in z veliko podporo lokalnih soorganizatorjev.

Tudi po zadnji izvedbi festivala je bilo tekom leta na slovenskih ulicah vse prej kot pusto. In seveda na tem mestu ne mislimo na doprinos k mestnemu utripu ostalih festivalov, ki jih organizira Gledališče Ane Monro. Prav razmere v javnem prostoru, so tudi vedno angažirano Ano Desetnico spodbudile k akciji. Veliko jih je že bilo v njeni zgodovini, z različnim socialnim in družbenim pridihom. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da doprinosa lotimo z majhnimi koraki. POZDRAVIMO SE! Pozdravimo drug drugega in »pozdravimo« se kot družba! Akciji se seveda lahko pridruži vsak prek socialnih omrežji, najbolj pa bomo spodbujali "pozdravljanje" v živo! Več o akciji na http://www.anamonro.org in na Facebook strani Ane Desetnice.

Tudi ob-festivalske dejavnosti bodo vezane na izkušnje letošnje zime v Sloveniji, ki je pokazala, da je bil močan del množičnih protestov njegov ustvarjalni del. Ljudje so spontano izdelali plakate in transparente z bolj ali manj zanimivimi ilustracijami in napisi, doma so si izdelali maske in kostume in šli z njimi na ulice, nekaj slikarjev in ilustratorjev je na samem mestu demonstracij izdelovalo transparente po naročilu itd. Še več, s časoma se je pojavil celo »Protestival«. Zato bomo v soboto 6. julija v Ljubljani v Španskih borcih organizirali okroglo mizo na temo Umetnost in demonstracije: vloga uličnega gledališča v množičnih protestih. Pred tem bo 5. julija potekal mednarodni simpozij na temo Ulično gledališče kot urbana zvrst prihodnosti.

Programsko sicer tudi 16. izvedba Ane Desetnice, znotraj strogih finančnih okvirjev, prinaša prepoznaven repertoar : klasične ulične predstave, spektakle, ognjaže, animacije, ulične intervencije, gibalne predstave, klovnade, akrobacije v zraku in na tleh, cirkus, ... in v Ljubljani tudi tradicionalno oživljanje in povezovanje mestnih četrti. Po gostovanju na Poljanah (2009 in 2010) in kasneje na Prulah (2011 in 2012) se letos Ana Desetnica seli vse do Most, kjer bo potekal tudi tradicionalni piknik v sodelovanju z lokalno prireditvijo Poletje v Mostah. In še eno omembe vredno novost prinaša tokratni festival v Ljubljani. Nič več se ne bomo družili od četrtka do nedelje, pač pa bo festival potekal od srede 3. 7. do sobote 6. 7. 2013. Razlog za premik v teden je bil, da je Ana Desetnica primarno namenjena gostujočemu mestu in njegovim prebivalcem. In v zadnjih letih smo opazili, da si Ljubljančani in seveda vsi tisti pridruženi več časa za druženje na Desetnici vzamejo prav med tednom.

V spodnjem dokumentu je podroben program v Mostah, 6. 7. 2013: POLETJE V MOSTAH*PIKNIK*GOSTIJA KULTUR*

  POLETJE V MOSTAH*PIKNIK*GOSTIJA KULTUR*

V mariborskem delu Ane Desetnice, ki poteka pod okriljem Narodnega doma Maribor kot programska vsebina Festivala LENT seveda ne gre prezreti Živih dvorišč, programa, ki je z leti prerasel okvire festivala, se osamosvojil in letos dobil tudi nagrado Razvojnega centra Srca Slovenije za enega najbolj inovativnih projektov na nivoju lokalne skupnosti.

V letu 2013 Gledališče Ane Monro nadaljuje s svojim poslanstvom gradnje mostu med vzhodom in zahodom. Tudi tokrat bodo v okviru festivala gostovale številne predstave s t. i. ulično-gledališkega vzhoda, ki se razvija na drugačen način kot festivalsko dodelani včasih pravi ulični spektakli na zahodu. V okviru Ane Desetnice boste lahko videli litvansko zasedbo Bad Rabbits, turški Ethos theater, bolgarski Shibidam in makedonski Teatrosk.

In seveda še nekaj ključnih zaznamkov iz letošnjega programa. V prvi vrsti gre izpostaviti plod domačega dela. Na pobudo Gledališča Ane Monro so se namreč že lani združili številni slovenski ulični umetniki, priključili še številne tuje partnerje in skoraj 40-članska zasedba se je lotil postavitve Brechtove drame Mati Korajža na ulico. Uspešna premiera na EPK-ju v Mariboru in ponovitvi v Ljubljani in Kamniku so bile povod, da si predstava vsekakor zasluži ponovne uprizoritve, nenazadnje prav tovrsten razvoj uličnim predstavam, ki so ob vsaki izvedbi drugačne daje svoj čar. Na Ano Desetnico prihaja tudi Rozinteatre, Agencija za osvobajanje duha, Burekteater, ŠUGLA na čelu z Vito Osojnik, Čupakabra, ...

Med tujimi gosti pa je najprej treba izpostaviti eVenti Verticali, zasedbo iz Sardinije, ki bo ("na" Cankarjevem domu v LJ oz. na Partizanski ulici v MB) uprizorila vertikalni ples, akrobacije na vrveh in ko temu dodamo še video projekcijo, vas pravzaprav vabimo na videoigro v živo! Za ognjeni spektakel je letos zadolžena belgijska zasedba Kompanie Ofwell, medtem ko bosta za kaos v prometu in kršenje javnega reda in miru skrbela klovna Murmuyo y Metrayeta. Strasti se bodo pomirile oz. okamenele ob nastopu makedonskega Teatroska. Ne gre prezreti niti niti Pangottic Circus Theatre iz VB, ki bo predstavil veliki komični izum. Za akrobatske vložke pa bo poskrbela francosko-hrvaška naveza Želimel oz. britanske Mimbre. Na ostala presenečanja pa morajo biti obiskovalci Ane Desetnice tako ali tako vedno pripravljeni!

 

Točen program Ane Desetnice v vseh mestih bo znan v naslednjih dneh!

ABOUT ANA DESETNICA

Ana Desetnica is the most famous and recognized event within the Four Seasons of the Ana Monro Theatre. It is an international street arts festival taking place each year in Ljubljana, Maribor, Kamnik, Šoštanj, Celje etc. Street artists from all over the world attract masses of spectators. Only in Ljubljana there are up to 30,000 spectators, in other towns all together twice as many. In the 13 years of the festival’s existence, the number of spectators has amounted up to a quarter of a million - a huge achievement for a specialized festival.

During the last decade, the Ana Desetnica Festival in Ljubljana traditionally takes place during the first weekend in July. It lasts four days, offering a variety of Slovene and foreign acts at several localities in the centre of the city. In the future we wish to strengthen our international cooperation, especially with the western countries of the world, seeing that there are new forms of street art developing in those parts. On the national level, the future task of Ana Desetnica is to liven up the streets of other Slovene towns, too. On the local level, Ana Desetnica will continue to cooperate with the community of Ljubljana and to keep the streets and squares of the capital alive with different acts, all through the year.