monro_logo

O Šugli

ŠUGLA – izobraževalni program uličnega gledališča v SlovenijiŠUGLA (Šola Uličnega GLedališčA) je izobraževalni program, ki je nastal v letu 2007 pod okriljem Društva Gledališče Ane Monro. Namenjena je predvsem mladim med 18 in 35 let z malo ali nič izkušenj na področju uličnega gledališča. Vsem tistim, ki bi si radi nabrali izkušenj in znanja za nastopanje in ustvarjanje uličnega gledališča, ponuja izobraževanje, ki jim bo odprlo svet in uporabe uličnogledaliških spretnosti v čim širšem spektru vsakdanjega življenja.ŠUGLA –
izobraževalni program uličnega gledališča v Sloveniji
ŠUGLA (Šola Uličnega GLedališčA) je izobraževalni p
rogram, ki je nastal v letu 2007 pod okriljem Druš
tva Gledališče Ane Monro. Namenjena je predvsem mla
dim med 18 in 35 let z malo ali nič izkušenj na
področju uličnega gledališča.
Vsem tistim, ki bi si radi nabrali izkušenj in znan
ja za nastopanje in ustvarjanje uličnega gledališča
,
ponuja izobraževanje, ki jim bo odprlo svet in upor
abe uličnogledaliških spretnosti v čim širšem
spektru vsakdanjega življenja.ŠUGLA –
izobraževalni program uličnega gledališča v Sloveniji
Šgram, ki je nastal v letu 2007 pod okriljem Druš
tva Gledališče Ane Monro. Namenjena je predvsem mla
dim med 18 in 35 let z malo ali nič izkušenj na
področju uličnega gledališča.
Vsem tistim, ki bi si radi nabrali izkušenj in znan
ja za nastopanje in ustvarjanje uličnega gledališča
,
ponuja izobraževanje, ki jim bo odprlo svet in upor
abe uličnogledaliških spretnosti v čim širšem
spektru vsakdanjega življenja.
ŠUGLA – izobraževalni program uličnega gledališča v Sloveniji

ŠUGLA (Šola Uličnega GLedališčA) je izobraževalni program, ki je nastal v letu 2007 pod okriljem Društva Gledališče Ane Monro. Namenjena je predvsem mladim z malo ali nič izkušenj na področju uličnega gledališča. Vsem tistim, ki bi si radi nabrali izkušenj in znanja za nastopanje in ustvarjanje uličnega gledališča, ponuja izobraževanje, ki jim bo odprlo svet in uporabe uličnogledaliških spretnosti v čim širšem spektru vsakdanjega življenja.

obcinstvo_klovn_anadesetnica14

Skozi vrsto delavnic in mednarodnih projektov se raziskuje uličnogledališko triangulacijo - povezanost treh bistvenih elementov uličnega gledališča – performerja, občinstva in prostora.

program

Izobraževanje poteka v treh stopnjah, ki se imenujejo glede na fokus, ki ga predmetnik obravnava[1]:

- 1. stopnja:          PERFORMER                   -------->  PRODUKCIJA

- 2. stopnja: PERFORMER V PROSTORU    ---------> INTERVENCIJE

- 3 stopnja:              AVTOR                        ---------> PREDSTAVA

V 15 mesecih se udeleženci ŠUGLE (šuglarji) spoznajo z različnimi tehnikami nastopanja, ki so bistvene in specifične v uličnem gledališču. Skozi praktične module pridobijo osnovno znanje za individualno in skupinsko pozornost, prezenco, zavedanje prostora, razvoj gibalnega repertoarja, improvizacijske in igralske tehnike, razvoj interaktivnega lika in klovna, kontakt z občinstvom, manipulacijo objekta, cirkuške in akrobatske veščine, glas in muzikalnost ter celoten proces ustvarjanja ulične predstave. Poleg učenja skozi prakso, šuglarji pridobijo teoretično ozadje zgodovine uličnega gledališča, pisanje tehičnih zahtev za ulično predstavo, lastnosti scenografije, kostumografije in maske, samopromocijo in produkcijo ter administrativno znanje za nastopanje na ulici.


  • PROGRAM NOVE GENERACIJE ŠUGLE

PRVA STOPNJA ŠESTE GENERACIJE ŠUGLE se bo pričela v torek, 1.3.2016. Prvo stopnjo bo povezoval igralec Gorazd Žilavec, ki bo tudi vodil končno ulično produkcijo ŠUGLA Gledališča »Direkt z'ulce« za mednarodni ulični festival Ana Desetnica v juliju. Ob njem se bo skozi tri mesece poleg igre zaobjelo tudi razvijanje giba (Vita Osojnik), kontakta z občinstvom (Manca Uršič), glasu (Tea Vidmar), gledališke (Sara Šoukal) in skupinske improvizacije (Alla Abramova in Luka Korenčič) ter spoznavanje zgodovine uličnega gledališča (Goro Osojnik). Umanjkala pa ne bo niti ekskurzija v Labor med prvomajskimi počitnicami, kjer se bomo urili v zračnih akrobatskih veščinah (Dana Auguštin) in ritmu (Thierno Diallo). Urnik in vsebino 1. stopnje glej spodaj.

DRUGA STOPNJA ŠESTE GENERACIJE ŠUGLE se prične v torek, 4.10. 2016. Poleg rednih tedenskih treningov bodo potekali daljši intenzivni moduli. Učne vsebine bodo usmerjene v metode ustvarjanja lastne predstave. Poglobljeno se bomo spoznali s principi fizičnega gledališča (Alenka Marinič in Justin Durel), preizkušali osnovno načelo triangulacije v uličnem gledališču (Goro Osojnik in Craig Weston) in se urili v gibalnih in akrobatskih spretnostih (Mimbre). Urnik 2. stopnje bo objavljen v septembru 2016.

TRETJA STOPNJA ŠESTE GENERACIJE ŠUGLE se prične konec februarja 2017. Predavanja za pripravo na ustvarjanje lastne ulične predstave bodo potekala ob ponedeljkih. Poleg šuglarjev bodo v proces ustvarjanja povabljeni tudi študenti ALUO. Urnik 3. stopnje bo objavljen v februarju 2017.


  • NADALJEVANJE IZOBRAŽEVANJA PETE GENERACIJE

URNIK 3. STOPNJE PETE GENERACIJE bo objavljen v drugi polovici februarja 2016.


vsebina in urnik 1. stopnje 2016[2]

 SUGLA_Predmetnik2016.doc

SUGLAurnik1.stopnja2016.pdf

1. stopnja

     

marec

     
 

uvodni torek: vsi mentorji

1.3.

17:15h-20:15h

 

Manca Uršič: kontakt z občinstvom

8., 15., 22.3.

17:15h-20:15h

 

Gorazd Žilavec: igra na ulici

11.-13.3.

11. (16h-19h); 12.-13.3. (10h-18h, pavza 13h-15h)

 

Tea Vidmar: gledališkost glasu

29.3.

17:30h-20:30h

april

     
 

Vita Osojnik: telo in prostor

2., 3.4.

10h-18h, pavza 13h-15h

 

Tea Vidmar: gledališkost glasu

5., 12. 4.

17:15h-20:15h

 

Gorazd Žilavec: igra na ulici     

 

Dana Avguštin in Thierno Diallo: zračne akrobacije in ritem - modul v Laborju

19.4.  
   

 

27.4.-1.5.

17:15h-20:15h
 

27.-30.4. (10h-18h, pavza 13h-15h), 1.5. javni nastop

maj

     
 

Goro Osojnik: zgodovina uličnega gledališča

3.5.

17:15h-20:15h

 

Gorazd Žilavec: igra na ulici

10.5.

17:15h-20:15h

 

Alla Abramova in Luka Korenčič: skupinska improvizacija

17., 24., 31.5.

17:15h-20:15h

 

Sara Šoukal: impro gledališče

20.-22.5.

20. (16h-19h); 21.-22.5. (10h-18h, pavza 13h-15h)

junij

PRODUKCIJA: Gorazd Žilavec: Direkt z'ulce

junij

še določimo

julij

nastopi na festivalu Ana Desetnica

med 24.6.-9.7.

še določimo

avgust

Izlet v neznano

konec avgusta

še določimo


Prostor vaj: Dvorana Dijaškega doma TABOR, Vidovdanska 7 (vhod Kotnikova 4), Ljubljana in ljubljanske ulice.  (Tretja stopnja v prostorih GAM, Trg Prekomorskih brigad 1)

Cena 1. stopnje : 180.00 EUR (možnost obiska posamičnega modula: od 50 do 70 EUR)

Udeleženci morajo opraviti avdicijo.

_PRIJAVNICA_.doc

Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. +386 31 578 501alt+386 31 578 501

In strani Facebook-Šugla-Šola-uličnega-gledališča


opis programa ŠUGLA

•MODULI

Moduli potekajo v obliki rednih tedenskih vaj (ob torkih) in intenzivnejših mesečnih modulov (podaljšan vikend). Izobraževanje se prične marca in se zaključi julija prihodnje leto.

PRVA STOPNJA:

- PERFORMER: Orodja in metode za nastopanje: 3 mesece

Šuglarji se preizkušajo v veščinah nastopanja. Različni mentorji jih učijo igre in improvizacije, igralčeve prezence, skupinske dinamike, pozornost svojega telesa, drugih teles in prostora, ritma in uporabe glasu, interakcije in raziskave javnega prostora. Med prvomajskimi počitnicami gredo šuglarji skupaj z mentorjem na delovno ekskurzijo v Labor, kjer se pet dni urijo v zračnih akrobacijah in ritmu ter javno nastopijo na vaškem prazniku Majnice.

- PRODUKCIJA: Režirana skupinska predstava: 3 mesece

Po prvih treh mesecih so šuglarji lahko vključeni v voden proces izdelave ulične predstave. Vsako leto jo vodi drug mentor, ki v ulično predstavo vpelje svojo glavno umetniško izraznost (npr. commedia dell’arte, lutke, ples ipd.), ki jo študentom predstavi že tekom prvih treh mesecev. Predstava je predstavljena na mednarodnem uličnem festivalu Ana Desetnica po Sloveniji in na drugih dogodkih.

DRUGA STOPNJA:

- PERFORMER V PROSTORU: Orodja in metode za ustvarjanje: 3 mesece

Skozi nadaljevalne praktične module šuglarji pridobijo orodja in metode kako ustvariti lastno ulično predstavo in spoznajo proces od ideje, izvedbe in refleksije.

- INTERVENCIJE:

Kratke intervencije, ki so vključene v vsak intenzivni modul kot del učnega procesa ustvarjanja predstave.

TRETJA STOPNJA:

- AVTOR: Priprava lastne ulične predstave: 6 mesecev

Šuglarji pričnejo s pripravo na samostojno ustvarjanje svoje lastne predstave. Enkrat na teden se odvijajo krajša predavanja podpornih tehničnih znanj za nastopanje na ulici (produkcija-postprodukcija, scenografija, maska, kostum, zvok, luč, priprava tehničnih zahtev, promocijskega besedila, javni red ipd.) ter odprta svetovanja mentorjev. Šuglarjevim produkcijam se pridružijo študenti ALUO (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana), ki za njihove predstave izoblikujejo vizualno podobo. Predavanja in kreativno sodelovanje ŠUGLE in ALUO se skrajšano imenuje ŠUGALUO.

- PREDSTAVA: Samostojno delo s sovrstniki

V času predavanj se šuglarji in študenti ALUO povežejo in skupaj ustvarijo koncept ulične predstave ali intervencije. Po vsakem predavanju imajo možnost svetovanja mentorjev in kolegov. V začetku junija morajo predstaviti izdelano predstavo znotraj ŠUGLA FEJST festivala. Po generalki prejmejo konstruktivne kritike kolegov in mentorjev, da predstavo do konca junija še boljše izdelajo. Takrat so njihova dela predstavljena na mednarodnem uličnem festivalu Ana Desetnica.


Po zaključku ŠUGLA programa šuglarji prejmejo diplomo o opravljenem neformalnem izobraževanju iz uličnega gledališča. Poleg tega lahko nadaljujejo z igranjem svoje lastne predstave, izdelane v tretji stopnji.


ŠUGLA NA KOROŠKEM

Novembra se je pričela tudi ŠUGLA na Ravnah na Koroškem!

Glej:

SUGLA_info.pdf

https://www.facebook.com/Zadruga-ZRaven 


[1] Stopnje so si zaporedne in ni mogoče preskakovanja med njimi.
 

[2] Pridružujemo si pravico do spremembe urnika.

 


 

 


eng ŠUGLA

ŠUGLA is a school of street theatre, founded in 2007 by the Ana Monro Theatre. It is designed for young people between the age of 15 and 30 with little or no experience in the field of street theatre.

To all those who wish to learn about performing and especially about making street art, ŠUGLA offers education that will help the participants enter the world of street performance. Mentors are among the best and the most experienced in the business - in Slovenia as well as abroad: Ravil and Natalija Sultanova, Goro Osojnik, Gorazd Žilavec, Borut Cajnko, Meta Sever, Vita Osojnik, Alenka Marinič, Zlatko Kaučič, Craig Weston, Vincent de Lavenère, group Mimbre, KUD Ljud etc. ŠUGLA's students develop circus and acrobatic skills, learn how to manipulate an object and receive knowledge on improvisation, acting and movement on the street.

1. grade      
March      
  introductory Tuesday: all mentors 1.3. 17:30h-20:30h
  Manca Uršič: contact with the audience 8., 15., 22.3. 17:30h-20:30h
  Gorazd Žilavec: acting on the street 11.-13.3. 11. (16h-19h); 12.-13.3. (10h-18h, break 13h-15h)
  Gorazd Žilavec: acting on the street 29.3. 17:30h-20:30h
April      
  Vita Osojnik: body and space 2., 3.4. 10h-18h, break 13h-15h
  Tea Vidmar: theatrical voice 5., 12., 19.4. 17:30h-20:30h
  Dana Avguštin in Thierno Diallo: aerial acrobatics and rhythm - modul in village Labor 27.4.-1.5. 27.-30.4. (10h-18h, break 13h-15h), 1.5. public performance
May      
  Goro Osojnik: history of street theatre 3.5. 17:30h-20:30h
  Gorazd Žilavec: acting on the street 10.5. 17:30h-20:30h
  Alla Abramova in Luka Korenčič: group improvisation 17., 24., 31.5. 17:30h-20:30h
  Sara Šoukal: improvisational theatre 20.-22.5. 20. (16h-19h); 21.-22.5. (10h-18h, brteak 13h-15h)
June PRODUCTION: Gorazd Žilavec: Direct from street June shall be determined
July performances on the festival Ana Desetnica between 24.6.-9.7. shall be determined
August Trip to unknown end of August shall be determined

 

 

 SUGLA_description_eng.pdf  

 APPLICATION.doc  

More information at Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. and FB Facebook-Šugla-Šola-uličnega-gledališča.

ŠUGLA (Šola Uličnega GLedališčA) je dvoletni izobraževalni program, ki je nastal v letu 2007 pod okriljem Društva Gledališča Ane Monro. Namenjena je predvsem mladim, ki želijo raziskovati svoje performativne sposobnosti, se naučiti novih veščin, si postaviti nove izzive in na igriv način odkrivati sebe in svojo okolico.
ŠUGLA vsem tistim, ki bi si radi nabrali izkušenj in znanja za nastopanje in ustvarjanje gledališča na ulici, ponuja izobraževanje, ki jim bo odprlo pot do takega ustvarjanja in uporabe uličnogledaliških spretnosti v čim širšem spektru vsakdanjega življenja.
Izobraževanje je oblikovano v obliki modulov, ki jih vodijo izkušeni domači in tuji mentorji (Ravil in Nataša Sultanova, Goro Osojnik, Matjaž Madjar, Branko Završan, Zlatko Kaučič, Vita Osojnik, Alenka Marinič, Juš Milčinski, Katjuša Kovačič, skupina Kud Ljud, Craig Weston, Vincent de Lavenère, skupina Mimbre idr. ). Šuglarji gredo skozi proces izobraževanja in izpopolnjevanja veščin, ki so potrebne za gledališče na ulici: cirkuške in akrobatske spretnosti, manipulacija objektov, improvizacija in igra, ozaveščanje javnega prostora, kontakt s publiko, glasba in ritem, gib v javnem prostoru ipd.
Pomemben element izobraževanja na ŠUGLI je proces ustvarjanja produkcije ali javnih nastopov. Čez leto se v okviru modulov pripravljajo krajše javne intervencije, v juniju pa se pod vodstvom enega izmed mentorjev ustvarja končna produkcija, ki jo šuglarji predstavijo na festivalu Ana Desetnica po Sloveniji.
V letu 2013 bo ŠUGLA potekala od marca do julija v Dvorani Dijaškega doma Tabor na Vidovdanski 7 v Ljubljani. Sestavljena bo iz rednih tedenskih vaj in intenzivnejših mesečnih modulov. Tedenski termin bo potekal ob torkih od 16:30h do 19:30h. Intenzivnejši modul pa bo vsak mesec in bo trajal skozi ves dan (od 10h do 20h) tri do sedem dni. Opis posameznih modulov najdete spodaj.
Prijave začnemo zbirati s februarjem na spodnji naslov, do 20. marca 2013. Izobraževanje na ŠUGLI se začne 28. marca 2013.
Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na Facebooku.

 

 

 

 
© 2016 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si